Medaljer och övriga hedersbevis

Kungl. Patriotiska Sällskapet delar ut egna medaljer och hedersbevis. Dessutom kan företag, organisationer eller enskilda personer ansöka om medaljer och övriga hedersbevis för uppskattad arbetsinsats eller betydande gärning. Sällskapet har delat ut medaljer och hedersbevis i över 250 år.

Tidigare utdelade medaljer
Information om äldre medaljer och mottagare av dessa kan du söka själv, om det gäller medaljer och andra hedersbevis från perioden oktober 1900-maj 1941. Du kan också beställa kopior. Använd då Riksarkivets beställningsformulär Övriga frågor – Riksarkivet. Riksarkivet tar ut en avgift för såväl återsökningen som för kopiorna. Tidvis kan det dröja ett antal veckor innan frågorna hanteras av handläggare.

Om du har möjlighet kan du i stället besöka Riksarkivet i Täby, som har våra arkivhandlingar, och bläddra igenom handlingarna på plats. Förbered ditt besök genom att beställa fram volymer i förväg. Arkivförteckningen finner du här Kungl. Patriotiska Sällskapet – NAD (riksarkivet.se). Så här beställer man material till forskarexpeditionen. Uppgifter om adress och öppettider i Täby finner du här.

Stort medaljintresse gav upphov till ny bok
Över 100 000 svenskar har de senaste 250 åren fått en medalj eller annan hedersbelöning tilldelad av Kungl. Patriotiska Sällskapet. Syftet har varit att belöna en insats som varit av betydelse för landets utveckling. Nu släpps Bengt Gustaf Jonshults bok Kungl. Patriotiska Sällskapets medaljer och hedersbelöningar som ger en rikt illustrerad historisk överblick. Den ges ut både som fysisk bok med priset 275 kronor inklusive moms och som fritt tillgänglig e-bok.

Medaljer

Medalj kan ansökas om för Betydande gärning alternativt Uppskattad arbetsinsats.

Lösenavgifter

Lösenavgifter för Kungl. Patriotiska Sällskapets medaljer och övriga hedersbevis. Medaljer och hedersbevis levereras i etui/ask. Diplom framställs  till varje mottagare.

Övriga hedersbevis

Som alternativ till medalj utdelar Sällskapet hedersgåvor i form av armband och klockor, för betydande gärning och för uppskattad arbetsinsats.

Mottagare av Näringslivsmedaljen

Kungl. Patriotiska Sällskapet delar årligen ut att antal Näringslivsmedaljer till personer med starkt ägarinflytande. De hedras för att de under lång tid byggt upp en verksamhet som utvecklar svenskt näringsliv och ger arbetstillfällen.