Landshövding Anneli Hulthén, Karin Helander, professor i teatervetenskap, medaljören Eva Rydberg och förslagsställaren, vice ordförande Christina von Arbin. Foto: Mikael Lindell Bohlin.

Kungl. Patriotiska Sällskapet har tilldelat Eva Rydberg Kulturarvsmedaljen för att hon med stor professionalitet bevarat och utvecklat ett folkkärt teaterhistoriskt kulturarv. Sedan 1994 är hon teaterdirektör på Fredriksdalsteatern i Helsingborg. Medaljen överlämnades av Skånes landshövding Anneli Hulthén.

– Eva Rydberg är unik i svensk teater. Hennes underhållande konstnärskap spänner från dans, revy och musikal till clown, komik och skådespelarkonst och hon personifierar en folklig teatertradition på scenen och som teaterdirektör för Fredriksdalsteatern, säger Karin Helander, professor i teatervetenskap och ledamot i Kungl. Patriotiska Sällskapets förvaltningsutskott.

Medaljen delades ut i samband med sommarens sista föreställning av Pang i Bygget på Fredriksdalsteatern den 21 augusti. Sällskapets ledamot, landshövding Anneli Hulthén överlämnade medaljen. Förslagsställande ledamot är vice ordförande Christina von Arbin.

Motivering
Skådespelaren, dansaren och komikern Eva Rydberg har som chef för Fredriksdalsteatern i Helsingborg förvaltat och förnyat friluftsteaterns unika traditioner. Sedan hon 1994 efterträdde Nils Poppe som teaterdirektör har hon med stor kunskap och kärlek till teaterkonsten varvat klassiska, men lätt bearbetade, farskaruseller och muntra komedier med nyskrivna lustspel. Till publikens stora glädje för hon med exakt precision, aldrig svikande spelglädje och medmänsklig värme komeditraditionen vidare också som skådespelare. Eva Rydberg har som teaterchef och scenartist bevarat ett synnerligen vitalt teaterhistoriskt kulturarv.

– Det känns fantastiskt att få denna medalj för något man gör och som man älskar. Jag har haft glädjen att kunna hålla på länge med att glädja och roa människor så det känns extra fint att få denna uppskattning, säger kulturarvsmedaljören Eva Rydberg.

Sommarens föreställning på Fredriksdalsteatern, Pang i Bygget, har varit en scenversion av komediserien Fawlty Towers, översatt av Anders Albien. John Cleese som skrivit både serien och scenversionen har givit sin välsignelse.

Läs mer om Eva Rydberg och Fredriksdalsteatern: https://www.evarydberg.se

Om Kulturarvsmedaljen
Medalj för bevarande av svenskt kulturarv (Kulturarvsmedaljen) instiftades 2012 med syftet att premiera och lyfta fram betydelsen av de många oegennyttiga och engagerade arbetsinsatser som enskilda, föreningar, företag, församlingar och organisationer gör i syfte att bevara, utveckla och tillgängliggöra det svenska kulturarvet. Nomineringarna görs av sällskapets ledamöter. Medaljen är gjord i 18 karat guld och ges i Sällskapets första storlek, den 11:e i den berchska skalan, med Kung Carl XVI Gustafs bild på åtsidan.

Tidigare mottagare
Carl-Gustaf von Ehrenheim, Antonia Ax:son Johnson och Viveca Ax:son Johnson, Anders Wall, Barbro Osher, Kjerstin Häggbom Dellert och Alexander Husebye.