Stockholm den 29 april 2015: Magnus Härenstam tar emot Kungliga Patriotiska Sällskapets Guldmedalj för Betydande Fostrargärning. Medaljen. Från vänstar i bild; Landshövding Chris Heister, Magnus Härenstam, sällskapets ordförande Johan Nordenfalk och Ständig sekreterare Marianne Reuterskiöld.

Stockholm den 29 april 2015: Magnus Härenstam tar emot Kungliga Patriotiska Sällskapets Guldmedalj för Betydande Fostrargärning. Medaljen. Från vänster i bild; Landshövding Chris Heister, Magnus Härenstam, sällskapets ordförande Johan Nordenfalk och Ständig sekreterare Marianne Reuterskiöld. Foto: Fredrik Persson, TT

Idag, den 29 april, har Kungliga Patriotiska Sällskapets Guldmedalj för Betydande Fostrargärning tilldelats Magnus Härenstam. Landshövding Chris Heister överlämnade medaljen, på Tessinska Palatset i Stockholm.

  • Medaljens motiv är en ängel som blåser på glöden så att elden tar sig, vilket också är Sällskapets emblem sedan 1700-talet. Det är precis det som denna medalj skall premiera, att ”elda på” och inspirera ungdomars utveckling och därmed Sveriges utveckling. Medaljen är på uppfostrans och skolans område, en motsvarighet till Sällskapets välkända Näringslivsmedalj, säger ordförande Johan Nordenfalk.

 

Medaljen för Betydande Fostrargärning­ går till en av Sveriges mest folkkära personer, Magnus Härenstam. Motiveringen är hans roll som Pedanten i den ikoniska tv-serien ”Fem myror är fler än fyra elefanter” som har fostrat flera generationer barn och entusiasmerat dem till att lära sig läsa och skriva.

Idén till ”Fem myror är fler än fyra elefanter” föddes på 70-talet av en grupp medarbetare på SVT. Inspirationskällan var den amerikanska serien ”Sesame Street” och gruppen ville fokusera mer på att väcka intresse hos barnen än att lära ut på traditionell väg. ”Fem myror är fler än fyra elefanter” blev en enorm framgång och idag, 40 år senare, är det fortfarande många barn som lär sig siffror och bokstäver genom serien.

  • Den pedagogiska gärning Magnus Härenstam har utfört och fortsätter att utföra kan inte nog överskattas, säger ordförande Johan Nordenfalk. Hans vilja att sprida kunskap och lärdom har betytt så mycket för så många barn och det är med stor glädje Sällskapet tilldelar ”riksmagister” Magnus Härenstam Guldmedaljen för Betydande Fostrargärning.
  • Jag tror att alla vi som var engagerade i “Fem myror är fler än fyra elefanter”, kände den inspirerande fläkten från Kungliga Patriotiska Sällskapets ängel och att det syns genom den lust vi kände inför projektet. Att det dessutom räckte till en medalj åt “riksmagistern” är mycket smickrande, säger Magnus Härenstam.

 

Tidigare medaljörer är Anders Carlberg, Fryshuset, och Börje Ehrstrand, rektor för Rinkebyskolan, 2011.

För mer information kontakta:
Marianne Reuterskiöld, Kungl. Patriotiska Sällskapet, 070-367 76 46
marianne.reuterskiold@kungligapatriotiskasallskapet.se