Kungl. Patriotiska Sällskapet och dess stiftelser

I dag har Sällskapet cirka 300 ledamöter som representerar de intresseområden som är Sällskapets; det leds av ett förvaltningsutskott om tolv ledamöter och har ett kansli med tre deltidsanställda för sin administration.


Sällskapet förvaltar fonder värda över 800 miljoner kronor och delar årligen ut cirka 15 miljoner kronor i bidrag till spridande och popularisering av forskningsresultat och till sociala ändamål genom de två självständiga fonderna Stiftelsen Kungl. Patriotiska Sällskapets Understödsfond och Stiftelsen Fredrik Björns Donationsfond. Den senare är en till Sällskapet anknuten stiftelse. Förvaltningsutskottets ledamöter bereder ärendena gemensamt men även i tre särskilda beredningsgrupper (bidrag till sociala projekt respektive vetenskap och kultur samt värderingen av nomineringarna till näringslivsmedaljen). Det finns även ett placeringsråd.

Sällskapet premierar alltjämt förtjänstfulla insatser i arbets-, närings- och kulturliv genom att dela ut en rad olika belöningsmedaljer och andra hedersbevis såsom klockor och armband efter beredning av kansliet och beslut av förvaltningsutskottet.

Sällskapet firar sin årshögtid i maj månad, vanligtvis på Riddarhuset i Stockholm. Då hålls årsmöte för Sällskapet med val och beslut om Sällskapets och dess stiftelsers årsredovisningar samt ansvarsfrihet för förvaltningsutskottet. Vid detta tillfälle delas näringslivsmedaljen ut och ibland även andra medaljer.

Organisationsstruktur

Stiftelsen Kungl. Patriotiska Sällskapets Understödsfond

Carl Fredrik Scheffer (1715–1786) avporträtterad av Alexander Roslin i riksrådsmantel med Serafimerordens kedja.

Carl Fredrik Scheffer (1715–1786) avporträtterad av Alexander Roslin i riksrådsmantel med Serafimerordens kedja.

Redan under 1700-talet överlämnades till Sällskapet penninggåvor för uppmuntrande av näringslivets utveckling samt belöningar för olika samhällsinitiativ och till trotjänare. Välvilliga donatorer har senare bidragit till att stödja allmännyttiga och välgörande ändamål. En av Sällskapets första ordförande var riksrådet greve Carl Fredrik Scheffer kom att bli den första stora donatorn. År 1775 donerade han ett med dagens penningvärde mångmiljonbelopp till Sällskapet.

Under 17- och 1800-talen tillfördes Sällskapet, ofta genom testamenten, en rad donationer för olika ändamål: exempelvis hemgifter åt fattiga flickor, understöd till fattiga, brandstodshjälp, stipendier för utbildning av skickliga jordbrukare, fonder för särskilda medaljer för hantverkare och trädgårdsodlare. De flesta av dessa fonder uppgick i Understödsfonden genom en permutation år 1975. År 2001 fick Understödsfonden en större testamentarisk donation från läroverksadjunkten Sven-Eric Bruce och fortfarande finns möjlighet att donera medel in i fonden.

 År 1956 överfördes från Kungl. Patriotiska Sällskapet ett belopp om cirka 1 miljon kronor (i 2023 år penningvärde ca 17mkr) till en särskild stiftelse – Stiftelsen Kungl. Patriotiska Sällskapets Understödsfond – vars avkastning ska ”främja vård och uppfostran av barn eller lämna understöd för beredande av undervisning eller utbildning eller utöva hjälpverksamhet bland behövande eller främja vetenskaplig forskning”. Idag har fonden ett kapital som överstiger 350 miljoner kronor.

Understödsfonden leds av en styrelse om 12 ledamöter (7 ordinarie och 5 suppleanter), som väljs på Sällskapets årsmöte. Ledamöterna utgörs som regel av Sällskapets förvaltningsutskott.

Idag fattas beslut om anslag ur Understödsfonden efter beredning i två grupper, den för sociala projekt och den för vetenskap och kultur. Via länkarna till respektive ämnesområde kan du läsa mer om fondens nuvarande prioriteringar och ansökningsprocess.

Stiftelsen Fredriks Björns Donationsfond

År 1915 avled den förmögne stockholmaren, medicinaren och markägaren Fredrik Björn. I sitt testamente donerade han en stor summa pengar till Kungl. Patriotiska Sällskapet (630 000 kronor, i 2023 års penningvärde 35mkr). Denna donation utgör sedan 1920 en till Sällskapet anknuten stiftelse, vars avkastning skall delas ut till ”trotjänarinnor, som under minst 20 år haft tjänst i Stockholm, varav minst fem år i samma familj”. Fondens kapital uppgår nu till drygt 300 miljoner kronor. 

Med åren minskade antalet mottagare som passade in på beskrivningen i Björns testamente. Därför kom stadgarna genom permutation att ändras år 1986. Numera fördelas huvuddelen av stiftelsens avkastning till kvinnor över 50 år, som i minst 15 år arbetat med sjukvårdande yrken, eller som hembiträde eller som diakon i Stockholms län. En kort biografi över donatorn, författad av den tidigare ordföranden i Sällskapet Erik Norberg, kan läsas i texten nedan.

Ansökan om bidrag från Fredrik Björns Donationsfond görs under perioden augusti–oktober varje år. Efter beredning av kansliet fattar Sällskapets förvaltningsutskott beslut om bifall respektive avslag för ansökningarna vid sitt decembersammanträde. Om ansökan läs vidare här.

En kort biografi över donatorn, författad av den tidigare ordföranden i Sällskapet Erik Norberg

Kungl. Patriotiska Sällskapets Pensionsstiftelse

Sällskapets pensionsstiftelse instiftades år 1956 med ett grundkapital från Sällskapet. Dess ändamål är att ”bereda pension åt personer, som äro eller har varit anställda hos Sällskapet”. Stiftelsens styrelse består av 4 ledamöter, 2 från arbetsgivaren och 2 från de anställda. I dagsläget har stiftelsen ett kapital om cirka 50 miljoner kronor.