Kulturarvsmedaljen 2024 till makarna Wachtmeister

Carl-Gustaf Wachtmeister och Marika Wachtmeister – Kulturarvsmedaljörer 2024. Fotograf: Jonas Ekströmer.

”För att de har förvaltat och förnyat en skånsk slottskulturmiljö genom ett ekologiskt jordbruk och skapandet av Wanås skulpturpark” så lyder motiveringen när Kungl. Patriotiska Sällskapet tilldelar Marika Wachtmeister och Carl-Gustaf Wachtmeister medaljer för bevarande av svenskt kulturarv. 

Alltsedan 1987 har skulpturutställningar ägt rum i Wanås skulpturpark som med åren har blivit Sveriges största. Här har världsnamn ställts bredvid nyetablerade konstnärer. I en kohage med den amerikanska konstnären Maya Lins Eleven Minute Line, en 500 meter lång slingrande jordskulptur, möts det ekologiska jordbruket och konstprojektet. Utvecklingen av det ekologiska jordbruket har gynnats av de senaste årens ökade intresse för miljöfrågor, men satsningen har varit medveten.  

Bakom allt detta finns äkta paret Marika Wachtmeister och Carl-Gustaf Wachtmeister som med kärlek till konsten och hårt arbete skapat något helt unikt för Sverige. Nu tilldelas de Kulturarvsmedaljen 2024 för sitt helhjärtade engagemang. Motivering lyder ”för att de har förvaltat och förnyat en skånsk slottskulturmiljö genom ett ekologiskt jordbruk och skapandet av Wanås skulpturpark”. Medaljerna delades ut vid Sällskapets decembermiddag den 4 december. Förslagsställare är den framlidna ledamoten Eva Swartz Grimaldi. Medaljerna överlämnades av ledamoten Salvatore Grimaldi tillsammans med ordförande Christina von Arbin. 

Salvatore Grimaldi överlämnar kulturarvsmedaljer till Carl-Gustaf Wachtmeister och Marika Wachtmeister.

”Redan för 25 år sedan omställdes jord/skogsbruket till ekologisk drift vilket till stor del påverkades av dialogen med konstnärerna som ställde ut på Wanås”, berättar medaljörerna som känner sig uppmuntrade av att få medaljer. ”Vi är också stolta över att Wanås når en bred och stor publik, inklusive den lokala. Varje år besöks skulpturparken av cirka 75 000 personer och 10 000 unga deltar i pedagogiska aktiviteter.”

Verksamheten är idag känd över hela världen och framtiden säkrades redan 1995 genom skapandet av Stiftelsen Wanås Utställningar. Parken är fylld med permanenta skulpturer och rum ges varje år åt nya verk. Genom att tro på den yngre generationen undviker Wanås stelbenthet även vad avser skötseln av godset och den biologiska mångfalden. En ekonomibyggnad har blivit en inomhuskonsthall med shop och café och i separata byggnader restaurang och hotell. Konsthallen renoverades med bidrag från EU Levande Landsbygd under devisen Från Kostall till Konsthall.

Carl-Gustaf Wachtmeister, Salvatore Grimaldi, Marika Wachtmeister och Christina von Arbin.

”Vi påverkades båda av 1968 års rörelse med fokus på förändring med ett tydligt nytänkande”, berättar medaljörerna om hur de fick modet att skapa det som Wanås är idag. ”Vår generations röst ställdes mot det gamla när vi flyttade till Wanås och vi insåg platsens behov av förändring. Marika växte upp i New York under 60-talet där det finns en större respekt för det nya och där Do Not Take No for an Answer var en populär one-liner. Vi har strävat efter att vitalisera familjeföretaget Wanås.”

Just nu är medaljörerna i slutfasen av ett nytt gemensamt bokprojekt, ATELJÉSAMTAL. I boken fokuserar de på den svårfångade kreativa processen som de fått insyn i. Arbetet fortsätter också med hur deras privata konstsamling fortsättningsvis ska visas för allmänheten efter Liljevalchs utställningen ”Hjärtahjärna”.

Om Kulturarvsmedaljen
Medalj för bevarande av svenskt kulturarv (Kulturarvsmedaljen) instiftades 2012 med syftet att premiera och lyfta fram betydelsen av de många oegennyttiga och engagerade arbetsinsatser som enskilda, föreningar, företag, församlingar och organisationer gör i syfte att bevara, utveckla och tillgängliggöra det svenska kulturarvet. Nomineringarna görs av Sällskapets ledamöter.

Medaljen är gjord i 18 karat guld och ges i Sällskapets första storlek, den 11:e i den berchska skalan, med Kung Carl XVI Gustafs bild på åtsidan. 

Tidigare medaljmottagare är Tina Swedrup och Ulrik Swedrup, Leif Stinnerbom och Inger Hallström Stinnerbom, Eva Rydberg, Alexander Husebye, Barbro Osher, Anders Wall, Antonia Ax:son Johnson och Viveca Ax:son Johnson samt Carl Gustaf von Ehrenheim. 

Föregående
Föregående

8 miljoner kronor till kvinnor i vården

Nästa
Nästa

Medalj för betydande gärning till Sven Hagströmer