Ahmed Abdirahman och ordförande Erik Norberg. Foto: Jonas Ekströmer/TT.

PRESSMEDDELANDE Ahmed Abdirahman tilldelas den 2 december Fostrargärningsmedaljen av Kungl. Patriotiska Sällskapet för skapandet av viktiga mötesplatser för kulturutbyten och för att ha initierat en mer faktabaserad diskussion om förutsättningarna för integration.

Se den nygjorda intervjun Järvaveckans grundare får medalj – möt Ahmed Abdirahman

2019 besökte fler än 50 000 människor Järvaveckan i nordvästra Stockholm. Sedan starten 2016 har den blivit en av Sveriges viktigaste mötesplatser. Syftet är att minska avståndet mellan medborgare, politiker och företagsledare. Järvaveckan drivs av den partipolitiskt och religiöst obundna Stiftelsen The Global Village. Nu belönas grundaren och stiftelsens vd Ahmed Abdirahman med medalj. Utdelningen skedde den 2 december 2021 på Riddarhuset i Stockholm.

”Sällskapets mål är att uppmärksamma personer som arbetar för det allmänna bästa. Ahmed Abdirahman har en självklar plats i denna skara, och det är en glädje att få dela ut denna traditionsrika medalj till honom”, säger Kungl. Patriotiska Sällskapets ordförande Erik Norberg.

Motivering
Kungl. Patriotiska Sällskapet tilldelar Ahmed Abdirahman Fostrargärningsmedaljen, utmärkelsen för människors fostran och lärande, för sitt helhjärtade engagemang i arbetet med att bygga broar mellan olika delar av samhället. Med kunskap och medkänsla har han möjliggjort en saklig diskussion om förutsättningar för goda kulturmöten, och med stort engagemang har han lyckats skapa viktiga mötesplatser som Järvaveckan, Stiftelsen The Global Village och Järva Film Festival.

”Det är en stor ära att få denna utmärkelse. Jag är inte ensam även om jag är grundare, vd och talesperson utåt. Vårt arbete är möjligt tack vare engagerade styrelseledamöter, kollegor och partners. Jag är mest stolt över att ha medmänniskor omkring mig som delar vår vision. Människan är central i vårt arbete. Jag är även stolt över att vi möjliggör möten mellan människor som sällan träffas”, berättar medaljören Ahmed Abdirahman.

Den svenske experten på social hållbarhet, Ahmed Abdirahman, föddes 1986 i Mogadishu men flydde 1998 från inbördeskriget i Somalia till Sverige. Han har arbetat på allt från Stockholms Handelskammare till den fredsbyggande FN-organisationen Interpeace. 2014 startade han den ideella organisationen The Global Village och två år senare grundade han Järvaveckan. Målet är en inkluderande och socialt hållbar samhällsutveckling.

Fostrargärningsmedaljen
Medalj för berömvärd fostrargärning utdelas inom uppfostrans och lärandets områden efter förslag från Sällskapets ledamöter sedan 1830. Belöningens nuvarande utförande är designad 2019 av Stefan Siljemar på Svenska Medalj efter detalj ur Sällskapets emblem. Den är gjord i 18 karat guld och ges i Sällskapets första storlek, den 11:e i den berchska skalan. Exempel på tidigare mottagare är Barbara Bergström, Johan Kuylenstierna, Anna Rosling Rönnlund, Ola Rosling, Inger Enkvist, Birgitta Notlöf, Nina Balabina, Louise Westerberg, Louise Ankarcrona, Magnus Härenstam och Anders Carlberg.

Stiftelsen The Global Village
Stiftelsen arbetar med att möjliggöra och verka för att alla människor blir inkluderade i det sociala, ekonomiska och politiska livet.

  • Verksamheten består bland annat av att man arrangerar seminarier, nätverksträffar, Järvaveckan, Town Hall Meetings, Järva filmfestival och jobb-workshops.
  • Man genomför också årligen undersökningar och skriver rapporter för att bidra till bättre kunskap om integration, mångfald, inkludering och social hållbarhet.
  • Stiftelsen har flera olika partners i näringslivet som möjliggör dess arbete däribland huvudpartnerna Axel Johnson och H&M. Bland partnerna finns Einar Mattsson, Knightec, Stockholms Handelskammare, Meta/Facebook och Gullers Grupp. Stiftelsen får också projektstöd av Stockholms stad, Wallenbergstiftelserna och Gålöstiftelsen.
  • Stiftelsen bildades av Ahmed Abdirahman och medgrundarna Caroline Berg, Sven Hagströmer och Stefan Ränk.
    Läs mer: theglobalvillage.se och jarvaveckan.se

För mer information, kontakta
Stiftelsen The Global Village
Ahmed Abdirahman, vd och grundare
Ahmed.Abdirahman@theglobalvillage.se
073-907 75 09